Maatwerk door leerlingen van de ene school bij de ander in de scholengemeenschap

Leerlingen Houttechnieken van TSM richten nieuw technieklokaal Colomaplus in: “Goede manier om ervaring op te doen”

Mechelen - Gazet van Antwerpen

De leerlingen van het zesde jaar Houttechnieken van TSM in Mechelen gingen maandag aan de slag op een andere school. Ze richtten namelijk een technieklokaal op Colomaplus in. De leerlingen zorgden voor het ontwerp, de realisatie en de plaatsing van nieuwe kasten en werktafels. “Op die manier kunnen ze praktijkervaring opdoen”, aldus hun leerkracht.

Stijn Van de Sande

Maandag 23 januari 2023 om 16:51

Leerkracht Willem Lauwers van Colomaplus was op zoek naar een partner om zijn nieuw technieklokaal in te richten. Via zijn zoon, die les volgt op TSM, kwam hij in contact met de richting Houttechnieken. Daar wilden ze Willem meteen helpen. “Alles is heel snel gegaan”, zegt de leraar. “Enkele maanden geleden hadden we voor het eerst contact en vandaag zijn ze alles al aan het inrichten. Het is bovendien mooi meegenomen dat deze jonge gasten zo extra ervaring kunnen opdoen.”

Buiten de traditionele schoolopdrachten probeert leraar Erwin De Smet van TSM zo veel mogelijk van dit soort opdrachten aan zijn leerlingen te geven. “Er is geen betere manier om praktijkervaring op te doen”, klinkt het. “De leerlingen zorgen zelf voor het hele proces. Ze luisteren naar wat de opdrachtgever wil, starten met het tekenen van schetsen, zetten die daarna om via de computer en komen alles ook zelf in elkaar zetten. In dit het geval gaat het om kasten en werktafels zodat er in dit voormalige computerlokaal op een goede manier technieklessen gegeven kunnen worden.”

Ook zaken zoals prijscalculatie komen in de lessen aan bod. “De voorbereiding vraagt veel meer werk dan de effectieve realisatie of plaatsing van de kasten en werktafels”, zegt De Smet. “Maar het is goed dat ze al die facetten leren kennen. Vanuit het zesde jaar Houttechnieken hebben de leerlingen namelijk de keuze om te gaan werken, bijvoorbeeld als schrijnwerker, of nog verder te studeren. We willen hen dan ook een zo breed mogelijke basis meegegeven met het oog op hun toekomst, want de vraag naar werknemers met een dergelijk profiel is groot.”

De leerlingen van TSM werden op Colomaplus hartelijk ontvangen. Ze kregen zelfs koffiekoeken van de bakkerijafdeling. “Het is leuk dat we eens weg zijn van school en op verplaatsing aan een project kunnen werken”, zeggen leerlingen Yorben en Siemen (beide 17). “En het is ook goed dat we leren hoe het is om in het echte leven te werken als schrijnwerker.”

 

Foto's: © Leen Van de Sande


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.