34 nieuwe richtingen bij de scholen van VORM

Onderwijshervorming: 

De secundaire scholen van de Katholieke scholen regio Mechelen gaan ook in de derde graad voor een breed en vernieuwend aanbod met 34 nieuwe studierichtingen

 

Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Duffel

Over de hervorming en vernieuwing van het secundair onderwijs is al veel inkt gevloeid, maar nu is het bijna zover in de derde graad. Vanaf september zal het onderwijslandschap ook in de derde graad er helemaal anders uitzien. En geeft de overheid ons de goedkeuring voor alle 34 nieuwe studierichtingen

 

De scholengemeenschappen kregen in 2022 de taak voor de derde graad om in dat kader een vernieuwd aanbod op te stellen dat aansluit bij de hedendaagse uitdagingen, d.w.z. oude richtingen schrappen of omvormen en ook nieuwe richtingen aanbieden. 

Dat is een hele uitdaging. Het katholiek secundair onderwijs in de regio Mechelen heeft ondertussen de kaap van 12.000 leerlingen bereikt met tien secundaire scholen in Mechelen, Duffel en Sint-Katelijne Waver de grootste scholengemeenschap in Vlaanderen. “Sinds het ontstaan tellen we bijna 34% meer leerlingen. Dat wij zo’n grote scholengemeenschap zijn is een sterke troef” aldus Ria Marechal, de coördinerend directeur van deze scholengemeenschap. “Daardoor kunnen wij een zeer brede waaier aan richtingen aanbieden en hebben leerlingen het ook gemakkelijker om een goede schoolkeuze maken”.

Dat de scholengemeenschap de kaart van vernieuwing trekt blijkt uit een nieuw en gemoderniseerd aanbod dat ze aanbiedt in nagenoeg alle studiedomeinen, gaande van economie, organisatie, maatschappij en welzijn over taal, cultuur, STEM en sport tot kunst, creatie, voeding en horeca. 

Helemaal nieuw is dat er op de valreep ook 5 nieuwe IT-richtingen zijn kunnen bijkomen in alle finaliteiten - van doorstroom tot arbeidsmarktgericht - die we dan ook zullen voorzien in onze scholen in het domein economie & organisatie en STEM nl.: bedrijfsondersteunende informaticawetenschappen (E&O), Applicatie en databeheer(E&O), informatica, communicatiewetenschappen (STEM), industriële ICT (STEM) en datacommunicatie en netwerkinstallatie (STEM).

Het innovatief karakter in onze naam van de scholengemeenschap: VORM maken we daarmee helemaal waar. Voor directeur Marechal “staat de V niet alleen voor Vrij, maar ook voor Verbindend en Vernieuwend Onderwijs in de Regio Mechelen”. 

Het nieuw aanbod is verder gegroeid na een intensief denkproces met grondige afstemming tussen de scholen. Binnen zo’n grote scholengemeenschap is er veel diversiteit en het is de bedoeling dat elke school haar eigen specifiek karakter behoudt. “Het is net deze diversiteit die ons verbindt en zo bijzonder maakt”, aldus Ria Marechal. Het aanbod kwam er ook na aftoetsing bij externe partners waarbij rekening werd gehouden met de vragen en noden van zowel het bedrijfsleven als van het hoger onderwijs. 

 

VORM geeft via de studiewijzer een mooi overzicht van het nieuwe aanbod in de tien secundaire scholen. Ouder krijgen zo een zicht van het nieuwe pallet aan richtingen die perspectief geven op voortstuderen of werken na de tweede graad. (Link voor de studiewijzer: https://issuu.com/vormscholen/docs/vorm22_studiewijzer_tweede-graad

 

Wil je het ook graag zien ga dan zeker een kijkje nemen in de openschooldag van:

TSM op zaterdag 22 april 2023

COLOMAplus op zondag 23 april 2023


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.