De toewijzingsresultaten voor 79 secundaire scholen uit Regio Mechelen en Vlaams-Brabant zijn gekend

De toewijzingsresultaten voor 79 secundaire scholen uit Vlaams-Brabant en Mechelen zijn gekend

De voorbije weken konden ouders hun kind aanmelden via de website aanmelden.school  voor een school in het secundair onderwijs. Circa 12.000 leerlingen meldden zich aan; 94,5 % kregen onmiddellijk hun school van eerste of tweede keuze toegewezen.

Het digitaal aanmeldsysteem geraakt elk jaar steeds beter ingeburgerd. Het aantal deelnemende scholen stijgt ook jaarlijks. “Intussen zijn we met 79 scholen die mee in eenzelfde aanmeldsysteem zitten. Dat maakt het voor ouders die een school in de bredere regio overwegen gemakkelijk, want ze moeten hun kind maar aanmelden op één website. Bovendien zien we dat kinderen nu sneller weten in welke school ze terecht kunnen.” zegt Johan Vrancken, coördinator van het samenwerkingsverband aanmelden.school.

 

95% van de twaalfjarigen naar middelbare school van eerste of tweede voorkeur

 

Gisteren kregen de ouders te weten in welke school ze hun kind kunnen inschrijven: maar liefst 95 %  van de kinderen kan terecht in de school van eerste of tweede voorkeur in regio Mechelen,  Haacht, Keerbergen, Rotselaar en Sint-Katelijne-Waver. Deze resultaten tonen aan dat het aanmeldsysteem werkt.

In totaal zetten nagenoeg 3.500 jongeren volgend jaar de stap naar het middelbaar. Een computersysteem verdeelde de geïnteresseerde zesdeklassers op basis van toeval over de deelnemende secundaire scholen van hun voorkeur. “Door het digitale aanmeldsysteem krijgen alle kinderen gelijke kansen op een plaats. Dat zo veel ouders hun eerste of tweede keuze krijgen stelt ons gerust. Bovendien verwachten we nog wel enkele verschuivingen, waardoor de resultaten nog gunstiger worden, zeggen Ria Marechal van VORM, Willy Schreurs van SGKSO Haacht, Lieve Smeyers van SG PROGEM en Michèle Vervotte van GO! Scholengroep 5. 

Voorrang door broer of zus
Kinderen die al een broer of zus in een voorkeurschool hebben of van wie ouders in de school werken, krijgen voorrang. Het is wettelijk zo bepaald dat kinderen uit eenzelfde gezin naar dezelfde school kunnen gaan, tenzij ouders dat niet willen, natuurlijk. Dan melden ze hun kind aan voor een andere school naar keuze.

Enkele jongeren geen toewijzing
Slechts 3,5 % van de kinderen met interesse voor een school in de regio Mechelen kreeg er nog geen enkele plaats toegewezen. De wachtlijst is dynamisch: er zullen verschuivingen plaats vinden, waardoor de wachtlijst korter wordt en voor sommige scholen wegsmelt. Er zijn dubbele aanmeldingen voor 1A en 1B, waarover ouders pas zekerheid krijgen op het einde van het schooljaar.  “Doorgaans zijn dit kinderen die ook interesse hebben in scholen in gemeenten die nog niet mee in het samenwerkingsverband zitten zoals Duffel. Met deze kinderen bekijken we de mogelijkheden.” zegt Geert Bervoets, voorzitter van het Lokaal Overleg Platform Regio Mechelen (LOP).

 

Inschrijven
De ouders kunnen hun kind tot en met 4 juni inschrijven in een school uit Mechelen, Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Sint-Katelijne-Waver, Keerbergen, Haacht, Tildonk of Rotselaar waarvoor ze een toekenning hebben. Zo reserveren zij definitief de plaats in de secundaire school waar hun kind volgend schooljaar zal starten. Ouders die hun kind niet hebben aangemeld, kunnen vanaf maandag 10 mei 14u voor inschrijving terecht bij www.start.aanmelden.school om hun kind in te schrijven in een school met vrije plaatsen.


Contactpersonen

Johan Vrancken: Coördinator samenwerkingsverband aanmelden.school
Johan.Vrancken@hhscholen.be, 016 39 90 60

Geert Bervoets, voorzitter LOP Regio Mechelen Basis en Secundair Onderwijs
g.bervoets@telenet.be 0470 243 747

Willy Schreurs: Coördinerend directeur SGKSO Haacht
willyschreurs@sghaacht.be, 0495 777 663

Lieve Smeyers: Adjunct-directeur SG PROGREM
lieve.smeyers@provincieantwerpen.be, 0473 86 16 48
Michèle Vervotte:  Coördinerend Directeur Secundair Onderwijs, GO! Scholengroep 5
Michele.Vervotte@sgr5.be, 015 50 41 50
Ria Marechal: Coördinerend directeur VORM I Katholieke Scholen Regio Mechelen
ria.marechal@vormscholen.be, 0496 455 693


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.